thank you coz melawat, aku hargai n mengalu2kan kedtgan korg! (^_^)

Friday, December 30, 2011

Hobi ku after exam

Posted by huSDee_sweet at 11:37 PM 1 comments


Assalamualaikum…
Moshi!moshi!
Today I didn’t have any idea to write a post.after thinking a while,I think I should tell about my hobbies.( I have a bad grammar-so bt2 faham la )
Hobi ni xslalu diamalkn olh aku!ha5!pelik2!nama hobi tp xslalu diamalkn lak! Confuse tul.
Ha5!itulah aku, agak pelik tp x trlalu extreme pelik ku ni.hobi ni aku amalkan time habis exam.bkannnya exam bulanan @lain2!exam cm SPM and STPM.
Time SPM aku dh bt dh ikit, so kali ni jd mcm lanjutan kpd hobi aku lpas SPM.
so, ku nk straight to my hobi ku ni….mas nk merapu bnyak coz aku punya blog xsefamous blogger org lain.nnti xda mnat dh org nk baca….

Hobi2 aku ialah :
1.       Aku umah kemas & mngecat umah
-sblum hbis exam, ku xla meriah sgt kemas umah. so lpas exam ku tlong mak ku kmas umah, biar nmpak lawa sikit. So aktvt mngemas aku mmang meriah mcm ngan nk da kenduri kahwin je…( sapa yg nk kahwin-xthu la? )
-bab mngecat umah ni mmang aku xbt lngsung sblum hbis exam.coz ku xmau rasa letih mngecat umah & xleh nk concentrate pljaran ( ku ni jnis snang diganggu dgn benda2@prkara2 luaran ). Ku cat umah xhbis lg.nk cat bilik tido ku, biar brsmngat sikit utk tido ( nk tdo pn nk kna brsmngat ka-pelik ku ni! )cat pun x beli lagi-nk cat wrna pe ye??? ( suggest sikit )
2. aktviti brjogging.
-bnda ni ku da la bt gak time sblum exam-tp shangat taik ayam blkang umah ku je! Pi jogging 3 4 5 hari-pastu ntahlah ke mna hlangnya smngat brjogging tu.dh jd mcm chips more-skjap ada skjap xda.hu5!so, skrg dh rasa diri ku mcm gorgon (raksasa ), aktiviti jogging ni kna la dibt.wlaupun bla nk mula tu brsmngat cm nk lumba lari, tp bila second, third, fourth day and so on dh rasa smngat tu mcm chips more dh…. (^_^) chaiyok2 kpd smngat aku,agar ia xkn jd  chips more lg-sdapnya. :-P
3. blajar bahasa bru
-aku bab ni agak syok gak la, aku minat gak nk blajar n leh ckap bahasa lain.coz bila ku time channel animax-ku x faham apa depa kata,so kna on English language ( xsuka! ) pastu lg payah bila xda subtitle-jem aku!menatang pa dia kata pun ku xthu-kalau dia kutuk aku,aku pakai senyum je la…
-time lpas SPM, aku blajar bhsa Jerman,tp fail bhsa Jerman dlm otk aku dh hilang ( sapa la yg curi??? )aku igt sikit2 ja.cthnya, guten tag-slmat ptg,ich-sy,un bus-bus(snang je,tu yg igt) n …………(hahahaha-ignore kn je)
-Watashi-wa nihongo-o benkyoo-shite-imasu!
-lpas STPM ni nk blajar bahasa jepun-minta2 la leh….lpas SPM tu pun ku smpat bljar sikit bhsa Jepun, tp fail dia hlang lg mcm magic lak!
-so klau leh ckap sikit2 @ dgar org ckap leh fham sikit2 pun ok dh la.
-cth bhsa jpun: ichi-1,ni-2,san-3,shi-4,go-5,roku-6,shichi/nana-7,hachi-8,ku-9,ju-10
-harap2 mission accomplish la kali ni.
4.tabiat like an owl
-ha5!tabiat ke hobi-leh kata mcm hobi ku gak la.aku pasti da la sorg @ 2 yg da tabiat ni gak.nk kata insomnia pun xjga,coz tdo gak nnti.
-klau mcm ku ni,lpas exam aku xyah rsau nk pasal nk kna bt keja ka pi skool ka pg esk.so ikut suka hati ku nk tdo pkul brapa.klau ku xmau tdo pun,xda msalah bg ku.
-yg ku kata tabiat cm an owl ni-aku sringkali xtdo mm,lpastu aku hnya tdo ptg.nk kata pi cri mkanan time ptg pun xjga-ku xnsihatkn ikut tabiat ni,xbgus.
-nasib baik la mata ku x jd like a panda!-kung fu panda?
5.baca komik!
-aku baca buku komik yg kluaran Mangga-bukan majalah gossip tu ( xnk + dosa yg dh da)

-buku komik ni xbrapa sesuai utk under age, tp diaorg dh cover babak yg censored-so amatlh bhgia dpt mmbacanya wlaupun under age!
-tp bila dh baca, msti akn jd addicted mcm ku.ku beli bnyak gak la buku komik tu-mak ku asyik marah coz mnta duit dia beli komik tu ( bertuah punya ank-ank sapa la ni? )
-aku syok baca coz jlan citer dia romantic-jrang la mamat nk minat.tp jgn upset la mamat2,da gak kmik yg brunsurkan battle,sport and many more….. ha5!belilah buku komik ( hasut sikit )
6-main game
-ni hobi yg xdpt dtinggalkn.skli main game.x lekang dh dri game tu.kdg2 smpai xmkan coz main game ( tp ku ttap x kurus )
-klau da PSP ke,PS2,Gameboy ( layan gak klau best! ) and so on.dlm FB pun da game.mmang sdap ahr main game smbil brmuka buku-bukan muka aku.
-ntah hobi ni xleh dtinggalkan…addicted tul aku.uish trigt nk main Angry Brd lak!game Zombie main hbis dh-syok ooo…..
7.makan
-rsa mcm smua org da hobi ni-mngkin gak la da sstgh yg x da hobi ni.
-aku kdg2 mai mood makan-pkul 3pg pun-nasi goring siap!maggi siap!burger siap!ha5!mau x tembun cmtu. (O_O)
8. melukis
-aku xla brseni @ org halus coz ku pun xbrapa halus!
-aku ckup lmah lukis org,klau skdar gmbar pmdangan, corak abstrak @ apa2 je yg trlintas utk aku lukis-aku lukis la.
-surat cinta pun ku bt sndiri, mana main beli kat kdai.bg ku klau kta bt sndiri lbih istimewa,eksklusif n limited edition-mna mau cari sbijik mcm hasil karya kita.xksah ahr srat cinta @ kad2 birthday pun bt sendiri
-tp aku klau nk lukis kna da mood n mesti dlm keadaan relax-bru main ilham n smngat tu!
9-beli cincin
-aku ckup mnat ngan cinin.eksesori lain ku xmnat sgt.asal da duit ja, kira nk beli cincin silver la, stainless steel la ( hbis duit aku-sbab tu ku x kaya )
-aku da dlm 30psg cincin-addicted to ring!-nnti leh bt citer ala2 Lord of The Ring…

10-berinai
-hahahahaha.......mm org nk kahwin lak!
-bkannya aku kahwin ek.x trasa lg nk kahwin bt sa ni-belajar2 dulu!
-so, bg aku berinai ni cm mnandakn aku dh merdeka drpd sbrg exam!hehehehehe
-nk bt cmna, mmang tradisi aku dh-aku je la
-best gak brinai ni-rsa bhgia je aku rsa!-crazy!!!



Aku rsa stkat ni dulu hobi yg ku nk citer kat korg.nnti klau ku trasa da yg ku trlupa nk ltak, ku add on la nnti.aku nk ucap tq bnyak2 coz sudi baca post aku ni-andainya kata2 ku dlm post ni mngguris hati korg-aku mnta maaf la.
So,habis dh post ku kali ni…

Happy New Year!





Yg baik dtg dri Allah,yg jahat dtg dri kslahan aku sndiri…


Monday, December 19, 2011

Cara Jawab Call yg STYLE!!!

Posted by huSDee_sweet at 12:37 PM 0 comments


time aku brmuka buku
aku terjumpa satu title post yg mnarik prhatian ku, so ku pn buka la lman web tu. 
title post dia "Cara Jawab Telefon Yg Krang Sesuai".
korg leh bka blog dia Nizarazu.com.
so, today aku nk share ngan korg tntang post dia yg best tu....

1. Soalan: haloo, may i speak to Nizarazu please?
Jawapan: maap.sini bukan balai polis.


2. Soalan: haloo, siapa disana?
Jawapan: ntah. saya kat sini,mane le saya tau sape kat sane..


3. Soalan: haloo, boleh saya bercakap ngan ayah awak?
Jawapan: nak cakap cakap je ler. buat ape tanye saya.


4. Soalan: haloo, boleh sambungkan ke nombor 323?
Jawapan: maap cik,nombor tak boleh disambung,hanye boleh dicampur.


5. Soalan: haloo, mak ade rumah?
Jawapan: mak takde rumah.bapak ade pasal rumah ni bapak yang beli.


7. Soalan: boleh saya bercakap ngan siti?
Jawapan: maap.nombor yang anda dail tidak mahu memberikan perkhidmatannye… time kacih.


8. Soalan: haloo, tolong panggilkan nizarazu. saya nak bercakap dengannye.
Jawapan: sila panggil sendiri.saya sibuk.maap


9. Soalan: halloo… …
Jawapan: haloo. pusat sakit mental disini. anda ingin mendaftar?


10. Soalan: haloo, saya nak tumpang bertanya…
Jawapan: maap. ini bukan kaunter pertanyaan.


11. Soalan: haloo, betul ke ini nombor 3234412?
Jawapan: sila dail sekali lagi. kalau saya masih menjawab betul le tu.


12. Soalan: assalammualaikum…
Jawapan: waalaikummussalam..(papp!..terus letak tepon.
salam kite wajib jawab ye kawan-kawan..)

so, aku nk add-on sikit lg cara jwab call yg aku da amalkan!huhuhuhu....
( dinasihatkn spaya x mniru STYLE ni, coz mngkin mnyebabkn 
anda khlangan kwan... )
sstgh tu aku dgr kwan aku dok cter cara2 depa loyar buruk time jwab call org.
hehehehehehe.....agak bnyak jg,so keep reading...
( reading good for urself-ye ke???)

13. Soalan: Helo, leh brkenalan tak???
Jawapan: Sini bukan chatroom.sorry la.

14. Soalan: Awak tinggal kat mna???
Jawapan: Sy tnggal kat umah sy la!
Soalan: umah awk kat mna?
Jwapan: umah sy ats muka bumi.
Soalan: thu la,kat mna umah awk tu?kat perlis ka,kedah ka, kl ka ke kat mna???
Jawapan: umah sy da kat Semanjung Malaysia...

15. Soalan : awk duk tgh bt pe??
Jwapan: sy x duk pn,sdg brdiri.

16. Soalan: helo...awk tgh tido ke??
Jawapan: Yup!ni tgh mamai smbil jwab call awk

17. Soalan: helo...wei,dok kat mna skrg???
Jawapan: sorry,sila nombor coz xda org nma "wei" kat sini.....

aku rsa smpai sini je la coz dh x igt dh cara jwab call yg style2 dh.
smua yg aku add-on tu pernah aku bt.
hasilnya,xda dh org2 yg ska ngacau call kita....
huhuhuhuhuhu....
dunia aman tnpa pengacau.....
(^_^)




Some joke that I found, just u laugh a while after u finish reading...






selalu bt cm cartoon kat bwah ni :







"Style is the way I am"

Wednesday, November 30, 2011

MP3 Sale!!! RM20/unit

Posted by huSDee_sweet at 3:39 AM 0 comments


skrg da sale MP3,so nk tlong belikan klau da org nk.
klau xnk xpa, xpaksa....
Sesiapa yg nk MP3 leh la order  kat sy.
satu MP3 RM20
MP3 ni xda memory dlm dia. so, korg kna la beli memory card utk store lagu n dgr.
so, klau nk jga memory card tu,
2GB-RM30...

so, just comment je klau nk, sdiakan email skali.
nnti sy email no akaun bank utk korg bank in duit.
nnti, sy upload gmbar MP3 tu....

gmbar MP3 tu dh diupload kat Sweet Corner.
so just go to the link and korg leh tngok model mp3 tu...
so, klau nk order leh comment kat post ni atau pi kat Sweet Corner and order ikut arahan diaorg.
ok???
tq....










Friday, November 11, 2011

favourite cartoon

Posted by huSDee_sweet at 10:14 AM 0 comments

about 2 or 3 weeks before, i have found an interesting cartoon in the utube!
an adorable cat with his/her daily activities!
hahahaha....
dont know what to write anymore! just want to tell that it is a good short life of a cat!
just watch it by urself!
enjoy it....



Friday, October 21, 2011

zSHARE video - american.dad.101.pdtv-lol.avi.flv

Posted by huSDee_sweet at 10:20 AM 0 comments
zSHARE video - american.dad.101.pdtv-lol.avi.flv

Friday, October 14, 2011

nasib si kecil...

Posted by huSDee_sweet at 11:27 AM 1 comments



Ita.... nama panggilannya sejak dari kecil. Ita sangat minat melukis. Ibu dan ayahnya juga suka melihat lukisan Ita.

Suatu hari, Ita terjumpa sebatang paku karat ketika bermain buaian. Dia pun melakar simen tempat letak kereta ayahnya tetapi tidak kelihatan kerana diperbuat daripada marmar. Ita tida puas hati. Dicubanya pula pada kereta baru ayahnya. Ya....kerana kereta itu bewarna gelap, lakarannya jelas. Apa lagi, kanak-kanak ini pun melakarlah dengan gembira dan melahirkan kreativitinya. Hari itu, ibu dan ayahnya bermotosikal ke tempat kerja kerana laluannya sesak sempena perayaan Thaipusam.

Penuh sebelah kanan dia beredar ke sebelah kiri kereta. Dilakarnya gambar ibu dan ayahnya, gambarnya sendiri, lukisan ayam, kucing dan sebagainya mengikut imaginasinya. Kejadian itu langsung tidak disedari pembantu rumahnya, Narti.

Petang itu, terkejut besar ibu dan ayah Ita melihat kereta yang baru setahun dibeli dengan bayaran ansuran yang belum habis dibayar, berbatik-batik.

Si ayah yang belum pun masuk ke rumah terus menjerit, "siapa punya kerja ni?"

Narti yang tersentak dengan jeritan itu berlari keluar. Dia juga beristighfar. Mukanya merah padam ketakutan melihat wajah bengis tuannya.

Sekali lagi diajukan pertanyaan keras kepadanya, Narti menjawab perlahan "tak tahu... !Saya tak tahu Tuan".

"Duduk di rumah sepanjang hari tak tahu, apa kau buat?" herdik si isteri pula.

Ita yang sedang tidur dibiliknya terjaga mendengar suara kuat ibu dan ayahnya. Ita begitu gembira dan tidak sabar menunjukkan lukisan terbaru kepada ibu dan ayahnya.

Dia berlari keluar dari bilik. Dengan penuh manja dia berkata "Ita buat ayahhh.. cantik kan?". Ucapnya manja sambil terus menerkam ayahnya ingin bermanja seperti selalu.

Dengan kasih murni seorang anak yang belum memahami apa-apa, menarik lembut poket seluar abahnya, manja.

Si ayah yang hilang sabar merentap ranting kecil pokok bunga raya, terus dipukul bertalu-talu tapak tangan anaknya. Si anak yang tak mengerti apa-apa melaung kesakitan kesakitan.

Puas memukul tapak tangan, si ayah memukul pula belakang tangan anaknya. Si ibu cuma mendiamkan diri, mungkin setuju dan berasa puas dengan hukuman yang dikenakan. Pembantu rumah melopong, tak tahu nak buat apa-apa, sungguh kesian dan teramat sedih, namun dia juga sangat takut .

Si bapa cukup rakus memukul-mukul tangan kanan dan kemudian tangan kiri anaknya. Selepas merasa puas, si bapa masuk ke rumah dituruti si ibu. Narti segera memeluk Ita dengan penuh kasih sayang, cepat-cepat menggendong anak kecil itu dan membawanya ke bilik.

Dilihatnya tapak tangan dan belakang tangan si anak kecil calar balar. Menangis teresak-esak kedua-duanya di dalam bilik. Narti memandikan anak kecil itu. Sambil menyiram air sambil dia menangis. Anak kecil itu pula terjerit-jerit menahan kepedihan sebaik kesan sebatan terkena air.

Narti kemudiannya menidurkan anak kecil itu. Si bapa sengaja membiarkan anak itu tidur bersama Narti. Rasa marahnya masih belum hilang.

Keesokan harinya, kedua-dua belah tangan Ita bengkak. Narti berasa bimbang dan mengadu kepada ayah Ita.

"Sapukan minyak gamat tu!" balas tuannya . Ibu dan ayah Ita bergegas ke pejabat tanpa menjenguk Ita di kamar.

Pulang dari kerja, dia tidak melayan anak kecil itu yang menghabiskan masa di bilik Narti. Si ayah kononnya mahu mengajar Ita.

Tiga hari berlalu, si ayah langsung tidak menjenguk anaknya sementara si ibu juga begitu. Tanpa pengetahuan Ita, setiap hari ibu dan ayahnya akan bertanya kepada pembantu rumah.

"Ita demam...". Jawab Narti ringkas.

"Bagi minum panadol dulu" balas si ibu.

Hati ibu Ita mula merindui gelak ketawa anaknya. Sebelum masuk bilik tidur pada malam itu, dia menjenguk bilik pembantunya. Apabila dilihat anaknya ita dalam pelukan pembantu rumah, dia menutup semula pintu. Dia menangis di luar bilik. Selalunya Ita akan mengadu dan tidur bersamanya apabila tidak sihat.

Masuk hari keempat, pembantu rumah memberitahu tuannya bahawa suhu badan Ita terlalu panas.

"Petang nanti kita bawa ke klinik. Pukul 5.00 kita pergi" kata majikannya itu.

Sampai waktunya, Ita sudah tidak bermaya. Ayahnya mulai risau dan terus membawa Ita ke klinik. Doktor mengarahkan supaya kes tersebut dirujuk ke hospital kerana keadaan Ita sudah serius. Setelah seminggu di wad pediatrik doktor memanggil bapa dan ibu kanak-kanak itu.

"Tiada pilihan.." kata doktor yang mencadangkan agar kedua-dua tangan kanak-kanak itu dipotong kerana jangkitan sudah menjadi gangren sudah terlalu teruk.

"Tangan anak tuan sudah bernanah teruk, demi keselamatan dan nyawa anak tuan, tangan perlu dipotong dari siku ke bawah" kata doktor.

Ayah dan ibu Ita bagaikan terkena halilintar mendengar kata-kata itu. Terasa dirinya tunggang terbalik, tapi apalah dapat dikatakan.

Si ibu meraung merangkul si anak. Dengan berat hati dan lelehan air mata isterinya, si ayah terketar-ketar menandatangani surat kebenaran pembedahan.

Keluar dari bilik pembedahan, selepas ubat bius yang dikenakan habis, si anak menangis kesakitan. Dia juga terpinga-pinga, melihat kedua- dua tangannya berbalut putih.

Direnung muka ayah dan ibunya. Kemudian ke wajah pembantu rumahnya, Kak Narti. Dia mengerutkan dahi melihat mereka semua menangis. Dalam seksaan menahan sakit, si anak yang keletah bersuara dalam linangan air mata...

"Ayah.. ibu... Ita tak buat lagi. Ita tak mahu ayah pukul. Ita tak mahu jahat lagi. Ita sayang ayah.. sayang ibu". Katanya berulang kali membuatkan si ibu gagal menahan rasa.

"Ita juga sayang Kak Narti.." Katanya memandang wajah pembantu rumah, sekaligus membuatkan gadis dari Surabaya itu meraung seperti histeria.

Tidak seorang pun yang melihat suasana itu tidak menangis.... "Ayah.. bagilah balik tangan Ita. Buat apa ambil.. Ita janji tak buat lagi! Ita nak makan, macam mana? Nak main macam mana? Ita janji tak conteng kereta lagi!" Katanya sambil menangis tersedu-sedan.

"Ibu, Ita nak melukis macam mana buuu....?"

Bagaikan gugur jantung si ibu mendengar kata-kata anaknya. Meraunglah dia sekuat hati namun takdir yang sudah terjadi, tiada manusia dapat menahannya...




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Procrasti-Nation Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting