thank you coz melawat, aku hargai n mengalu2kan kedtgan korg! (^_^)

Wednesday, September 28, 2011

Pengorbanan seorg ibu

Posted by huSDee_sweet at 2:14 AM 0 comments
Kasihnya Ibu Berkorban Nyawa..

Ini adalah kisah benar tentang pengorbanan seorang ibu ketika gempa bumi melanda Jepun. Ketika gempa bumi telah reda, sewaktu pasukan penyelamat tiba di sebuah rumah yang telah musnah milik seorang wanita muda, mereka terlihat sekujur badan dicelah-celah runtuhan tersebut. Kedudukan bentuk badannya agak pelik seolah-olah dia sedang melutut (seperti orang yg sedang bersembahyang/berdoa), dengan badannye menunduk ke hadapan dan kedua-dua tangannya seperti diampu sesuatu objek. Runtuhan rumah tersebut telah terkena pada bahagian belakang dan kepalanya.

Ketua pasukan penyelamat dengan bersungguh-sungguh cuba untuk mencapai wanita tersebut melalui celahan runtuhan tersebut dengan harapan wanita tersebut masih hidup. Namun begitu, keadaan badan wanita tersebut yg sejuk dan kaku menunjukkan yang dia sudah tiada lagi. Pasukan penyelamat lantas terus meninggalkan rumah wanita tersebut.

Tiba-tiba, ketua pasukan penyelamat merasakan seperti ade sesuatu yang tidak kena, lalu berpatah balik ke rumah tersebut. Dia telah berlutut sekali lagi dan cuba mncapai sedaya upayanya dicelah runtuhan untuk mencapai sedikit ruang kosong di bawah mayat wanita tersebut. Tiba-tiba, dia menjerit, “ada bayi, ada bayi disini!!” Lantas seluruh pasukan penyelamat bekerjasama mengalihakn sisa runtuhan disekeliling mayat wanita tersebut. Ape yang mereka lihat ada seorang bayi lelaki yang berusia 3bulan yang berbalut deangan selimut di dalam pelukan wanita tersebut. Ternyata wanita tersebut telah terkorban ketika melindungi bayinya. Ketika gempa bumi berlaku, dia telah menggunakan tubuhnya sebagai perisai pelindung bagi bayinya. Bayi tersebut masih nyenyak tidur ketika ketua pasukan penyelamat mengangkatnya keluar dari celah runtuhan.

Doktor dengan pantas memeriksa keadaan bayi lelaki tersebut dan ketika doctor membuka balutan selimut bayi itu, dia terjumpa sebuah telefon bimbit dan terpampang di skrin telefon tersebut sepotong pesanan bertaip “SEKIRANYA KAMU SELAMAT, INGATLAH BAHAWA IBU MENYAYANGIMU..” Pesanan ini telah dibaca oleh semua orang yang berada di situ, dan mereka semua menangis dan tersentuh.

“SEKIRANYA KAMU SELAMAT, INGATLAH BAHAWA IBU MENYAYANGIMU..”Begitu besarnya kasih sayang seorang Ibu...!!
Jangan lupa untuk berkongsi kisah ini ye sahabat2...

By: Dominique Padua Balaba

Diterjemah : FittoFitt



baca la wahai blogger2!

Posted by huSDee_sweet at 2:10 AM 0 comments
Di akhirat nanti ada 4 golongan lelaki yg akan ditarik
masuk ke neraka oleh wanita. Lelaki itu adalah mereka
yg tidak memberikan hak kpd wanita dan tidak menjaga
amanah itu. Mereka ialah:


1. Ayahnya

Apabila seseorang yg bergelar ayah tidak mempedulikan anak2 perempuannya didunia. Dia tidak memberikan segala keperluan agama seperti mengajar solat,mengaji dan sebagainya Dia membiarkan anak2 perempuannya tidak menutup aurat. Tidak cukup kalau dgn hanya memberi kemewahan dunia sahaja. Maka dia akan ditarik ke neraka oleh anaknya.

(p/s; Duhai lelaki yg bergelar ayah, bagaimanakah hal keadaan anak perempuanmu sekarang?. Adakah kau mengajarnya bersolat & saum?..menutup aurat?.. pengetahuan agama?.. Jika tidak cukup salah satunya, maka bersedialah utk menjadi bahan bakar neraka jahannam.)

2. Suaminya

Apabila sang suami tidak mempedulikan tindak tanduk isterinya. Bergaul! bebas di pejabat, memperhiaskan diri bukan utk suami tapi utk pandangan kaum lelaki yg bukan mahram. Apabila suami mendiam diri walaupun seorang yg alim dimana solatnya tidak pernah bertangguh, saumnya tidak tinggal, maka dia akan turut ditarik oleh isterinya bersama-sama ke dlm neraka.

(p/s; Duhai lelaki yg bergelar suami, bagaimanakah hal keadaan isteri tercintamu sekarang?. Dimanakah dia? Bagaimana akhlaknya? Jika tidak kau menjaganya mengikut ketetapan syari'at, maka terimalah hakikat yg kau akan sehidup semati bersamanya di 'taman' neraka sana .)

3. Abang-abangnya

Apabila ayahnya sudah tiada,tanggungjawab menjaga maruah wanita jatuh ke bahu abang-abangnya dan saudara lelakinya. Jikalau mereka hanya mementingkan keluarganya sahaja dan adiknya dibiar melencong dari ajaran Islam,tunggulah tarikan adiknya di akhirat kelak.

(p/s; Duhai lelaki yg mempunyai adik perempuan, jgn hanya menjaga amalmu, dan jgn ingat kau terlepas... kau juga akan dipertanggungjawabkan diakhirat kelak...jika membiarkan adikmu bergelumang dgn maksiat... dan tidak menutup aurat.)

4. Anak2 lelakinya

Apabila seorang anak tidak menasihati seorang ibu perihal kelakuan yg haram disisi Islam. bila ibu membuat kemungkaran mengumpat, memfitnah, mengata dan sebagainya...maka anak itu akan disoal dan dipertanggungjawabkan di akhirat kelak....dan nantikan tarikan ibunya ke neraka.

(p/s; Duhai anak2 lelaki.... sayangilah ibumu.... nasihatilah dia jika tersalah atau terlupa.... krn ibu juga insan biasa... x lepas dr melakukan dosa... selamatkanlah dia dr menjadi 'kayu api' neraka....jika tidak, kau juga akan ditarik menjadi penemannya.)

Lihatlah.....betapa hebatnya tarikan wanita bukan sahaja di dunia malah diakhirat pun tarikannya begitu hebat. Maka kaum lelaki yg bergelar ayah/suami/abang atau anak harus memainkan peranan mereka. Firman Allah S.W.T; "Hai anak Adam, peliharalah diri kamu serta ahlimu dari api neraka dimana bahan bakarnya ialah manusia, jin dan batu-batu...."..!!!!


renung2kanlah wahai sahabat ku......


Friday, September 23, 2011

2nd Contest! - 50 Super Riddles

Posted by huSDee_sweet at 2:42 AM 0 comments

Stlah difikir-fikirkan, aku nk bt contest kali ni agak mncabar skit coz nk tngok sapa terer!
Pmenang akn dipilih brdasarkan brapa bnyak dia betul. Aku akn bt dlm 50 soalan riddles.so yg akn jd pmenang first mstilah dpt btul bnyak…

Ni syarat2 pemenang :
1st : jwpan msti btul sbnyak 40-50
2nd : jwpan msti btul sbnyak 30-39
3rd : jwpn msti btul sbnyak 20-29
Saguhati : jwpan betul sbyak 13-19

Snang je nk mnang, klau xda sapa dpt memenuhi  syarat2 pmenang first to third. Kirnya dia akn dpt hdiah saguhati… Tp klau xda jg jwapan yg dpt btul smpai 10 solan,so xda la hdiahnya.sorry….

Td ku bru tnjuk syarat2 pmenang, skrg syarat2 prtandingan :
1.Korg mestilh ada blog – wajib ni ( xleh la join klau yg da FB je ) dan juga warganegara Malaysia.
2.Korg mestilh click utk jd follower aku. Klau x, smkin susahlh utk korg mngthui maklumat lanjut pasal prtandigan ini.
3. korg jg kna invite lg bnyak kawan2 korg utk join contest ni. Klau x ckup 40 org join, contest ni akan aku batalkn.
4. korg mesti copy soalan tu,pastu paste dlm blog korg. Jwpan mestilh kat bwah soalan tu.
Cth :
What do you call a rabbit which tells jokes?
A funny bunny.
Jgn lupa gak utk ltak banner contest dlm blog krg supaya snang sikit aku nk usha nnti.pling elok ltak gambar banner contest ni kat sidebar blog korg.
5. jwpn mstilh korg post pd 3 March 2012-utk elakkn jwpan ditiru.
6. tarikh tutup pnyertaan ialah pd 2 March 2012. Pmenang akan diumumkan pada 30 April 2012.
7. sapa yg nk join mstilh kena comment kat post aku ni. Klau ltak comment kat post yg aku bg soalan tu pun xpa-no hal beb!
Dlm comment tu,kord kna gtau blog address-pling important.
8. hdiah msih dlm prbincngan, tp aku akan surekn hadiahnya mesti best  punyer!!!
( klau nk suggest hadiah leh la, tp jgn la gnas2 sgt. Cthnya nk hadiah Handset,ipod,laptop,kamera dll. )
9.akhir skli, aku nk gtau ni. Riddles yg akn aku bg ni xla susah sgt jwpannya. Smua jwpan senang2 ja, xpyah pun fikir susah payah smpai bwa kluar formula math lak.aku bg cth sikit,jwpan dia mmang style!
Why did the man blow his brain out?
He wanted to be open-minded.
10. semua jwapan riddles ni perlulah dijwab dgn bahasa Inggeris-aku bg kelonggaran ahr, dlm 10 soalan je leh jwb dlm bahasa Melayu
Tp klau da org yg dpt markah sama, tp sorg tu jwb dlm bhsa Inggeris semuanya, so dialah yg akan menang!


Itu je syarat pnyertaan klau aku rasa nk add nnti, sesapa yg x ikut syarat2 pertandingan ni, secara automatiknya akan terbatal penyertaannya.ku gtau.soalan riddles tu akan aku post pd 30 September 2011.so, tnggu ye… banner contest akan diberi skli ngan soalan nnti.


Monday, September 12, 2011

interesting things to see and read!

Posted by huSDee_sweet at 5:32 AM 0 comments

That moment when you and your friend are having a 

good time in class


and suddenly the teacher yells your name and you're like :
------------------------------------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------

When you’re talking to someone and their spit lands on your face

--------------------------------------------
----------------------------------------------
------------------------------------------------------------
-----------------------------------------
Featured on Wow Funniest Posts
-------------------------------------------
waiting in a long line
--------------------------------------------
------------------------------------------
------------------------------------
------------------------------------
------------------------------------
cathieperry:

TICKLING-is such a weird thing. You hate it but you laugh
-----------------------------------------
-------------------------------------------

 




kesakitan hati yg melanda!!!

Posted by huSDee_sweet at 4:53 AM 0 comments
Sj suka2  bt list ni coz terlalu bnyak bnda /org yg amat mnyusahkn aku skrg!so, aku rasa nk jerit je makhluk2 tu “ Go to hell!”. Itu je nk kata, kata maki2an lain xleh  la aku gtau kat sini coz bnda tu trlalu ‘private’!so, aku just list sikit2 je prkra/org yg ku x suka!
 Perkra  / org yg aku x suka
1-org yg brlagak kaya tp sbnarnya dia amtlh susah ( bak kata pepatah org “ Biar nmpak brgaya wlaupun pokai”- jgn kcau aku sdah lah! )
Aku nasihat makhluk2 jnis cmni- klau nk bergaya sgt, aku xksah la,asalkn jgn KACAU aku @ family aku!
2- org yg mnyusahkn mak aku
Cthnya, makhluk  yg mmbwa balik mak mertuanya ke rumah aku, mmbebankn mak aku coz mak aku kna byar bil elektrik, bil air, makanan & lain2 lg-so, terima ksih kpd makhluk tu yg mmbwa balik lebih bnyak ‘BALA’ ke rumah aku  (^_^)
Aku nk gtau la sikit- aku trnanti2 KEMATIAN mak mertua kau tu, smoga dia akn dicucuri RAHMAT dan x MENYUSAHkan org lain lg! (@_@)
3-makhluk  tua yg x sdar ke diri
Maksud aku makhluk tua yg mnumpang umah org ikut suka je, wlaupun dia thu dia mmang mnyusahkan org! org2 jnis mcm ni ptut mampus je lbih awal lg, snang sikit hdup aku ni!
Aku advicekn- wlaupn dh tua kerepot, msih da lg org yg lebih tua dri kau n susah, tp depa blh brdikari lg! bkan mcm makhluk tu, xreti nk brusaha tp nk tumpang kekayaan org lain.
4-traffic jem yg agak mnyusahkn khdupan & keamanan hdup aku ni!
Coz dkat2 RAYA, maka rmailh umat Islam & lain2 kaum pulang ke kg @ pi cuti kat mna2 je la. Aku xla brapa mrah sgt, Cuma STRESS sikit ja!
5-pemandu kereta bsar yg mmandu dgn prasaan bngga
Why aku kata mcm tu??? Coz bnyak sgt makhluk2 yg mmbawa kereta BESAR mereka dgn begitu gila skli ( bkan semua org, tp sstgh je! ) aku amatlh pantang dgn makhluk2  jnis cmni. Mungkin mreka trasa trlalu bngga mmbwa kereta BESAR smpaikn dh lupa da org lain yg mmandu di jlan trsebut!
Nasihat aku kpd makhluk2 jnis cmni- baik hmpa pi bina jlan raya eksklusif utk kereta BESAR hmpa tu, supaya hmpa x mmbnuh org lain dan mndpt DOSA shj.
6-pemndu motosikal yg gila
Aku tgaskn di sini bhwa x smua pmandu motor ni gila, cma da segelintir makhluk yg mmbwa motor spti org GILA. Sebab apa depa GILA, aku xthu. Slalunya yg gila ni akan mmotong kereta lain bgaikn mereka pula yg mmbwa LORI BESAR ja! So, sdar2 wahai pmandu motor2 yg GILA tu, mmandulh dgn lbih slmat.
Aku advicekn makhluk2 jnis cmni- pegi bt jlan utk motor hmpa sj, pastikn nk mmandu ngan GILA tp x mnganggu nyawa@ketenteraman org lain! paling senang klau dh rasa nk MATI awal sgt, baik hmpa dok kat LANDASAN KERETA API!
7-penjual yg brmuka MASAM dan SOMBOMG tahap CIPAN
Aku mmang pelik ngan glongn cmni, da hati nk mnjual tp SOMBONG mcm ank cipan. Aku sering alami prkara ni ngan penjual perempuan ( maybe coz aku perempuan, depa rasa aku ni xmnrik prhtian ja! ) yg pling ku pelik, bila da customer lelaki, depa layan pnuh dgn kmesraan dan senyuman  tu! Mmang pelik!
Aku nk gtau sikit, org2 jnis cmni- ptut TUTUP KEDAI dan BALIK UMAH tdo ja@bt benda lain SELAIN MENJUAL!
8-org berdating
Aku xmrah klau da yg nk ‘date’, DOSA korg TANGGUNG SENDIRI coz klau aku nk nshat pun, yg berdate tu bsar2 dan berakal dh! Mslah aku bila org bt ‘date’ ni, seringkali jlan lambat mcm SIPUT BABI! Klau letak SIPUT BABI, msti menatang tu mnang dh! Dh la jlan LEMBAB, aku yg dok di blkang makhluk2 ni trpaksa brjlan LEMBAB sprti SIPUT BABI lak!
Aku nk bg prigtan skit- klau nk ‘date’  tu jlan lh CEPAT2 sikit, kalau nk jlan LEMBAB gak, pastikn xda org kat blkang dgn muka BENGANG tgh mnunggu hmpa brjlan dgn CEPAT!

*aku trpaksa pnggil ‘makhluk’ coz mmang makluk2  golongn tu patut dipnggil MENATANG ja. ( mlas nk pnggil MENTANG tkut da org x fham,  nnti jd x sesuai dgn ayt lak n blog aku di BAND olh org lain! )
Kesimpulannya, semua bnda yg da dlm list aku ni mmang bnda2 yg mnjengkelkn aku, mmbt aku mrah dan kdg2 mmbt aku maki ‘makhluk2 tu’ di khlayak ramai. So, brigt2lh coz xsmua suka dgn apa yg ‘makhluk tu’ bt, ubahlh sikit! ( aku x sruh brubah jd pelik ye! )
Bt makhluk2 yg tlh brjaya mmbwa BALA BENCANA, MEMBEBANKN  aku n family aku, bt aku MARAH dan MAKI2, aku ucapkn ribuan ‘terima kasih’ dan aku HARAP sgt2 JANGAN mnyusahkn aku n family aku n elok sgt la klu makhluk2 tu pegi MAMPUS!!!!!!!!!!!! ( GO TO HELL!!!!!! )
Sekian, terima kasih! 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Procrasti-Nation Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting