thank you coz melawat, aku hargai n mengalu2kan kedtgan korg! (^_^)

Thursday, December 9, 2010

30 Perkara Yang Anda Harapkan Dari Sebuah Blog

Posted by huSDee_sweet at 2:26 PM
Salam semua......hari ini Fadah nak share satu info yang amat berguna tuk kita semua sebagai bloggers tuk mengharungi kehidupan yang masih panjang bersama dengan blog masing2...Kajian ni fadah terjumpa sewaktu melayari satu forum dan diharapkan agar kita semua dapat mengikuti dan memahaminya..

Ianya amat penting jika kita ingin maju dalam dunia bloggers ini...
Kenapa kajian ini penting utk kita? Kajian ini penting kerana utk mengekalkan pelawat yang tetap ke blog.. setiap orang yg berminat utk menjana duit di internet kebanyakan nya mesti mempunyai blog2 yang anda kerap lawati samada utk melihat isi barunya atau anda memang minat tentang idea2 yg anda dapat dari blog itu...jadi, apakah yg menyebabkan anda semua kembali melawat blog itu? mesti ada sesuatu yg anda harapkan walaupun kadang2 blog itusudah terbaik isi2nya...

Situasi lain pula, kadang2 apabila kita melawat sesebuah blog, kita lansung tidak berminat utk membacanya..kita hanya akan kekal paling lama pun 15 saat dan terus pangkah tetingkap tu..kenapa ini semua terjadi? apa yg anda betul2 harapkan?

Mari kita memanfaatkannya bersama2 dan berkongsi idea disini...

1. Mempunyai gaya bahasa yang sangat senang faham..

2. Tidak mempunyai terlalu banyak iklan berbanding isi...

3. Rekabentuk layout yang menarik dan ringkas. serta loading time yang laju..
4. gamba yg berkaitan..a picture worth thousands of word!

5. jangan letak audio kat blog.. kadang2 menggangu pelawat.

6. Guna bahasa yang baik.. Jangan guna bahasa pasar sangat dalam blog..

7. Tumpukan kepada niche tertentu..jangan terlalu rojak...

8. Bahasa perlu disesuaikan dengan target market dan peringkat umur..

9. Pemilihan template blog yg lebih kepada profesional...

10. Update and keep update...

11. suka blog yg menulis apply letak numbering..terarah kemas dan fokus

12. membuat screen shot menggunakan videos supaya lebih real dan mengujakan

13. blog menjana pendapatan ceritakan cerita sebenar bukan hype yang direka2 nampak mudah jer semua.

14. Sukakan tajuk entry yang friendly search engine, menarik dan 3 baris pertama ayat di perenggan pertama sangat mengujakan

15. Rapatkan diri dengan visitor..jika mailing list..gunakan bahasa yg santai dpt eratkan lagi blogger dan visitor..

16. Rapatkan diri dengan visitor melalui acara2 turun padang..gathering ke..

17. Sediakan template yg paparkan Recent Post dan Recent Comments..

18. Mempunyai header atau moto blog yg sgt menarik...

19. contest @ freebies untuk readers. Banyak reader cuma lurker, selalu masuk blog kita tapi tak penah aktif untuk tinggalkan komen @ subscribe.

20. 1 satu post tuh biar ada flow..ada intro, isi, kesimpulan @ penutup. So readers boleh expect apa yang diaorg akan dapat bila habis baca satu post

21. Display kategori2 yang ada dalam blog. Kadang2 ada readers yang berpontesi untuk jadi reader tetap tapi pasal taktau skop sesuatu blog, dia blah terus

22. About me page. Cerita serba sedikit pasal diri sendiri @ selitkan gambar. Penting untuk bina kredibiliti especially bila promote @ jual barang. Baru la yakin sikit aku nak beli barang 


23. 6- 10 recent post (title) letak sama ada kat sidebar @ atas @ bawah blog. Klau user datang dari search engine selalunya dieorg sampai dalam single post. Kalau ada recent post, reader bleh tau fokus @ atau arah tuju blog secara amnya. Mudahkan readers untuk mengenali blog anda dengan kurangkan klik2 yang tak perlu utk readers

24. penulis kena layan gk comment2 dari readers. Kalau takleh selalu, kadang2 pn dah ok. Make their presence felt.

25. Contact form. penting untuk org tanya produk2 yang dijual @ mungkin tips yang ada dalam post tak bleh pakai ke, so readers bleh consult dengan penulis.

26. Related post di akhir setiap post. Readers bleh cari maklumat tambahan @ yang berkaitan.

27. 1 post 1 PAGE saja, setengah2 blog suka buat multiple page dalam 1 post. Aku kalau jumpa blog camtuh mmg aku tak datang dah. Kecuali la isi mmg panjang, kena buat multiple page 

28. Search function above the fold. Jangan la letak kat bawah sangat @ tersembunyi sangat . Aku tak suka scroll sampai ke bawah semata2 nak cari search function.

29. Menggunakan size font yang sesuai..tak terlalu besar atau tak terlalu kecil...

30. Mempunyai contact form atau report tentang apa-apa masalah yang ada diblog atau untuk bantuan dan apa-apa pertanyaan..ini membantu kita untuk memperbaiki apa-apa kekurangan di blog.

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Procrasti-Nation Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting